Uroksen fra jordovnen

Jordovn på Klinten

Vi sanker brænde (gerne drivtømmer) til bålet. Før vi tænder op skal der graves et hul i jorden (større eller mindre alt efter hvad der skal tilberedes, selvfølgelig) som efterfølgende fores med mellemstore sten (vigtigt at undgå flint). Så tændes et bål ovenpå stenene. Bålet vedligeholdes til stenene med sikkerhed er glohede. Før stegen lægges i skovler vi gløder og resten af det brændende træ op og starter et andet bål af det vi fjerner i ildstedet nogle meter derfra. Stegen placeres ovenpå det lille jordlag vi placere ovenpå stenene. Det gør vi for at jævne varmeudstrålingen og opnå en længere bagetid der kan sikre mindre saft-udtrængning fra kødet mens den er i jordovnen. Vi sikrer os, at varmen ikke slipper ud ved et “låg” af tørv. Det andet bål, der brænder, er et glødebål, som vi skal bruge, først til kartofler og senere til andet godt fra stranden og til brødbagning, selvfølgelig.

Langs kysten henter vi tang og urter, og i køkkenhaven lugter og smager vi os frem til det vi vil supplere med og her graver vi også kartoflerne op. Når råvarerne er samlet og har fået den rette behandling og opmærksomhed af kyndige hænder, er stegen færdig (det slår aldrig fejl). Så spiser vi sammen ved bålstedet. Et sådan måltid, sætter sig spor og vil kunne inspirerer enhver.

Når vi lige er kommet os lidt og har slået mave, søger vi på vejen tilbage til Vesteraas, ud på marken til det sorte dexterkvæg, en lille kødrace, kendt og benyttet i årtusinder. Når vi er rolige, samler flokken sig nysgerrigt omkring os og kommer så tæt på, at de kan slikke salt af vores hænder og lugte sig til, hvem vi er. Vi hilser på hinanden. Og hører så om kvægets væsentlige rolle i landbrugsdriften, om hvordan vi plejer og passer dem og om kødets gang fra jord til bord.

Der kan deltage op til 20 personer på denne workshop
Mødested: Vesteraas, Voderup 41, 5970 Ærøskøbing
Workshoppens længde er 4 timer
Der kan guides på dansk og engelsk efter aftale

workshop med naturgejst nils ørum fra vesteraas og voderup klint på ærø i det sydfynske øhav, Langs kysten henter vi tang og urter, og i køkkenhaven lugter og smager vi os frem til det vi vil supplere med og her graver vi også kartoflerne op. Senere laver vi potteflødekartofler, salat og pottebrød. Brød bagt i lerpotter giver en god krumme. Når råvarerne er samlet og tilberedt, spiser vi sammen ved bålstedet. Et sådan måltid, sætter sig spor og vil kunne inspirerer enhver.

Mad med strandens urter og dexter frilandskød fra Vesteraas på Ærø

Salturt fra Vesteraas på Ærøs kyst

Urokse fra Jordovn

Solnedgang ved Voderup Klint på Ærø med workshop og dejlige minder fra et fantastisk ophold i Det Sydfynske Øhav

Bålplads ved blåt støttepunkt på vesteraas som en del af den nationale seværdighed Voderup Klint i Det Sydfynske Øhav

Dexter kvæg i aftentåge på Vesteraas ved den nationale seværdighed Voderup Klint på Ærø i Øhavet